Enter your keyword

FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal veel gestelde vragen. Mocht u na het lezen hiervan toch nog met vragen blijven zitten, kan je ons altijd contacteren via de contactgegevens van de desbetreffende arts.

– Patiënten met een bijziendheid tot ongeveer -8.00 dioptrie  (afhankelijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil). Hogere myopie kan met een Implanteerbare Contactlens (ICL) gecorrigeerd.
– Patiënten met een verziendheid tot  +3,50 dioptrie. (Grotere afwijkingen kunnen vaak behandeld worden met andere methode’s zoals ICL of Clear lens extraction)
– Patiënten met een astigmatisme tot 5 dioptrie.

Natuurlijk moeten de andere parameters gemeten tijdens het vooronderzoek normaal zijn. De afwijking moet minstens een jaar stabiel zijn en de patiënt minstens 18 jaar oud.

– Mensen die enkel een leesbril nodig hebben en veraf prima zien. Hiervoor bestaan andere methodes.
– Een lui oog dat met geen enkele correctie goed kan zien, kan niet met lasik genezen worden.
– Voor sommige beroepen zijn refractieve ingrepen niet toegestaan. Je kan best op voorhand bij de medische keuringsdienst navragen welke oogbehandelingen zijn toegelaten.

Sommige ziektes beïnvloeden de genezing: suikerziekte, reuma, algemene aandoeningen. Bespreek dit zeker met uw chirurg op voorhand tijdens het vooronderzoek.

98% van de patiënten hebben geen vertecorrectie meer nodig na lasik. Bij ouder worden ontwikkelt iedereen ouderdomsgebonden verziendheid of presbyopie waarvoor een leesbril nodig is.

Een aantal mutualiteiten betalen een vast bedrag voor laseringrepen terug.
Informeer je op voorhand bij je ziekenfonds.

Het oog wordt verdoofd met druppels zodat de ingreep pijnloos verloopt. Na installatie op het bed van de laser wordt het oog afgedekt met een steriele doek. Er komt een veer tussen de oogleden die het oog openhoudt tijdens de behandeling.
Daarna wordt het toestel om een flapje te maken op het verdoofde oog geplaatst en bouwt het een vacuüm op om het flapje te snijden. Na centreren van de behandeling wordt het flapje omgeklapt en het oog gelaserd. Er wordt terug gespoeld met water en de ingreep is voorbij. De operatie zelf duurt ongeveer een kwartier per oog.

Tijdens de behandeling volgt de laser het oog bij kleine, snelle oogbewegingen met ultrasnelle camera’s (het actieve eyetracking systeem). Bij grotere bewegingen van het oog stopt de laser, wordt het oog opnieuw in de juiste positie gebracht en gaat de behandeling verder.

Aan de  binnenzijde van het hoornvlies bevindt zich een soort vochtpomp die het flapje na enkele minuten vastzuigt om het de eerste uren op z’n plaats te houden. Het epitheel, het bovenste laagje van het hoornvlies, groeit na enkele dagen toe om een sterkere hechting te verzekeren.

In principe wel. Natuurlijk wordt het tweede oog niet behandeld als er een probleem zou zijn met het eerst behandelde oog.

Afhankelijk van uw beroep zal u 2 tot 3 dagen werkonbekwaam zijn.

Zwemmen mag je zeker niet de eerste 3 weken voor infectie gevaar. Ook risicosporten zijn de eerste weken af te raden

Voor de ingreep moet je de make–up heel goed verwijderen. Nadien is het aangeraden zeker een maand te wachten ( het demaquilleren is de gevaarlijke handeling om de flap te beschadigen). Vele patiënten kiezen ervoor om op voorhand permanente eyeliner te laten aanbrengen.

Flaprisico’s bij een mechanisch microkeratoom. Bij lasik wordt met een klein schaafje een dun hoornvliesflapje gemaakt. In zeldzame gevallen is dit niet mooi gesneden. Dan wordt het flapje teruggelegd, 3 maand gewacht en met een andere methode verder gewerkt. Met de huidige generatie keratomen is deze complicatie gelukkig uiterst zeldzaam. Gezien de hoge techniciteit van de apparatuur zijn we hier natuurlijk afhankelijk van. Wij werken enkel met de nieuwste toestellen op de markt met heel strikte onderhoudscontracten.

Plooitjes in de flap kunnen het contrast verminderen. Een ontstekingsreactie tussen flap en behandeld laserbed kan het zicht verminderen en moet met intensieve cortisonedruppels behandeld worden (daarom wordt een controle voorzien dag 5 of 6 na de ingreep).

Over- en ondercorrecties. Over- en ondercorrectie kan voorkomen ongeacht de grootte van de afwijking. Bij ongeveer 1 à 2% van de patiënten moet een kleine bijcorrectie gebeuren.

Wrijven in het oog kan het flapje verplaatsen dat dan operatief opnieuw op z’n plaats moet worden gelegd. Infectiegevaar wordt preventief behandeld met antibioticadruppels net voor tot 5 dagen na de ingreep.

Epitheliale ingroei. Het epitheel is het bovenste laagje van het hoornvlies. Tijdens de laser wordt dit laagje bewaard, maar tijdens de genezingsfase kunnen een aantal cellen onder de flap doorgroeien. Dit komt voor bij 1 op 1000 behandelingen.

Lasik wordt bij ons uitgevoerd sinds 1997. Tot nu toe hebben we nog geen nadelen op lange termijn gemerkt.

Sommige patiënten klagen van een verlies van contrast na de ingreep. Met de huidige software waarmee hogere aberraties in het oog worden behandeld komt deze klacht bijna niet meer voor. Ook de behandelde optische zone is veel groter dan met de eerste toestellen op de markt.

Droge ogen storen de eerste maanden meer. Kunstmatige tranen geven meestal een goede oplossing voor dit probleem.

De ingreep gebeurt in onze laserkliniek. Deze is gevestigd in de Oogkliniek te  Deurne, ingang via hoofdingang van het AZ Monica te Deurne, Florent Pauwelslei 1.

De voor- en nazorg kan via de praktijk van de desbetreffende arts gebeuren. Het overzicht met adressen kan u op onze artsen-pagina terugvinden.

De Femto laser werkt via het principe van de fotodisruptie: door middel van infrarood energie wordt een nauwzettend patroon van kleine, overlappende ruimtes juist onder het hoornvliesoppervlak gecreërd. De laser werkt aan een extreem hoge snelheid: 1 quadriljoenste van een seconde, 1 femtoseconde. Deze impulsen splitsen elke femtoseconde het hoornvliesmateriaal op moleculair niveau, zonder overdracht van hitte of impact op de omliggende weefsels. Duizenden van deze impulsen worden naast elkaar geplaatst. Terwijl de laser heen en weer beweegt over het oog wordt een volledige flap gemaakt binnen het hoornvlies. Daarna tilt de chirurg deze flap op met speciaal daarvoor ontworpen instrumentarium. De excimer laser slijpt dan tenslotte de gewenste sterkte uit het hoornvlies.

Tot op heden werden alle flapjes gemaakt met een mechanisch microkeratoom: een klein schaaftoestel waarin een metalen mesje over en weer oscilleert en door een motortje wordt dit over het hoorvlies geschoven nadat het oog stevig vastgezogen wordt door een vacuumpomp. Nadeel van deze methode is dat er af en toe een vacuumverlies optreedt tijdens het maken van de flap en het resultaat is dan een incomplete snede, of onregelmatige flap. De laserbehandeling wordt dan ook stopgezet en op een later tijdstip op andere wijze afgewerkt. Ook het snijvlak is natuurlijk minder precies dan met een laser die op 5 micron nauwkeurig het weefsel snijdt. Tenslotte maakt de Femto laser een flap in het hoornvlies zonder externe snede en dus met minder kans op infectie en/of metaaldebris in de interface van de flap. Nochtans zijn de resultaten met een mechanisch microkeratoom zeer goed en werken we hier gedurende vele jaren met een hoge succesratio mee. De Femtosecond laser technologie werkt dus veiliger met meer voorspelbare flapdiktes en homogeniciteit. Ook kunnen dunnere flapjes gemaakt worden om zo hogere myopie patiënten te kunnen behandelen. Wel is de behandeling met Femtosecond laser merkelijk duurder omdit dit hoogtechnologisch apparaat veel onderhoud vergt en er dure wegwerpmaterialen nodig zijn per ingreep. Tijdens een vooronderzoek bespreken we de beste methode voor uw ogen.

Aangezien het belangrijk is het optisch middelpunt te kennen voor de behandeling moet de patiënt actief kunnen fixeren in een fixatielichtje. Daarom is deze behandeling enkel mogelijk onder verdoving met druppels. Andere behandelingen zijn echter wel mogelijk onder algemene verdoving (zoals ICL, implanteerbare contactlens) voor mensen die een lokale verdoving echt niet zien zitten.

Smile: small insicion lenticule extraction. De Femto laser snijdt een lamelletje uit het stroma van de cornea dat dan manueel uit deze pocket wordt uitgetrokken door een opening van 3-5mm. De dikte van de lamel bepaalt hoeveel dioptrie wordt gecorrigeerd.