Enter your keyword

Flacs

Femto Laser Lensvervanging

FLACS (Femto Laser Cataract Surgery) is een nieuwe technologie waarbij een cataractoperatie met de laser wordt uitgevoerd.

De Femto Laser wordt reeds enkele jaren gebruikt bij refractieve behandelingen van het hoornvlies om bij- en verziendheid te behandelen. De Femto Laser werkt met infrarood laserenergie. Aan een extreem hoge snelheid (1 puls per femtoseconde of 1 quadriljoenste van een seconde) worden kleine ruimtes gemaakt in het weefsel dat wordt behandeld. Deze nauwkeurige laserpulsen splitsen elke femtoseconde materiaal op moleculair niveau zonder warmte te ontwikkelen of de omliggende weefsels te raken. Zo worden eerst de insneden in het hoornvlies gemaakt, al dan niet met een correctie van astigmatisme (krommingsafwijkingen van het hoornvlies). Daarna wordt het voorste lenskapsel uiterst precies en gecentreerd opengemaakt waarna de laser de lens in kleine fragmentjes snijdt. Na de laserprocedure worden de lensresten uitgespoeld en een lensimplant door de kleine opening van de cornea op zijn plaats gebracht.

Voordelen van de Femto Laser Phako:
– De laser werkt in het oog zonder een opening te maken, waardoor er dus veel minder kans op infectie is
– Aangezien het toestel met een nauwkeurigheid werkt van 5 micron kunnen de insneden en de lensverbrijzeling veel preciezer gemaakt worden
– Het oog wordt tijdens de ingreep gevolgd met een live OCT-beeld: een Optical Coherence Tomography echograaf visualiseert tijdens de ingreep wat de laser aan het doen is en kan zo desgewenst door de chirurg bijgepast worden.

De behandeling gebeurt onder druppelverdoving en vindt plaats in eenoperatiezaal. Strikt steriele omstandigheden maken deze ingreep veilig waardoor de kans op infecties aanzienlijk verkleint. Helaas bestaat nog geen RIZIV vergoeding voor deze dure apparatuur. Uw behandelend oogarts zal u een prijsraming bezorgen voor de ingreep.

Femto1